piątek, 28 marca 2014

Kokosowe racuchy

Oto mój awaryjny obiad dla małego Borsuka. Jabłka i inne składniki zawsze są pod ręką, a wykonanie tych słodkich placuszków to na prawdę chwilka.
Co potrzebujemy?
Składniki na 4 średnie placuszki :
- 3 małe jabłka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych (lub wedle uznania, ja daję dużo bo lubię)
- odrobina cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Zaczynamy oczywiście od obrania jabłek, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek wbijamy jajko, dodajemy resztę sypkich składników mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki, cynamon, dodajemy mleko. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki. Lepiej by ciasto było bardziej gęste niż ciasto na naleśniki, zbyt rzadkie rozleje się nieładnie po patelni. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na złoty kolor. Usmażone placuszki posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)


 Gotowanie swojemu dziecku to niepowtarzalna okazja na przypomnienie sobie smaku dań, które samemu jadło się w dzieciństwie. Przypomnijcie sobie te smaki, nie trzeba mieć małego dziecka by pozwolić sobie na minutkę nostalgicznego zapomnienia i zaserwować sobie smakołyk, który przygotowywała nam babcia lub mama.





Smacznego i do zobaczenia znowu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz