Pyszna zupa, pyszne brokuły to i pyszna zupa ;) A że ja uwielbiam brokuły to i zupka mi bardzo do gustu przypadła.
Składniki na średni garnek zupy (4-6 porcji):
- duża główka brokuła lub 500-800g mrożonego
- 1 mały por lub połowa dużego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion z udźca i nóżki kurczaka z marchewką, pietruszką i selerem
- odrobina śmietanki lub jogurtu naturalnego do zabielenia
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- odrobina świeżego tymianku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- kiełki - obojętne jakie, ja miałam jakiś mix
- opcjonalnie ziarna słonecznika i dyni do posypania
- grzanki z pełnoziarnistego chleba
Gdy wywar będzie już wystarczająco aromatyczny wyławiamy z niego mięso i warzywa. Wrzucamy podzielony na różyczki brokuł.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej poszatkowaną cebulę i por pocięty w cienkie plasterki. Zeszklona cebula z porem lądują do gara i gotujemy na małym ogniu do miękkości brokuła.
Zupkę zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej chwilę przestygnąć. Dorzucamy wcześniej wyjęte warzywa i odrobinę mięsa kurczaka jak ktoś lubi. Wszystko razem blendujemy na gładki krem. Zabielamy łyżką lub dwiema jogurtu/śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku :)
Podajemy udekorowane kiełkami i nasionami słonecznika i dyni (ja akurat nie miałam na stanie), jemy z pełnoziarnistymi grzankami lub tostami.
Nuta trawy cytrynowej i tymianku jak dla mnie, w tej zupie rewelacja. Jadłam inną zupę krem i jakoś tam mi nie pasowała ta trawa cytrynowa, taki efekt był trochę płynu do garów. A tu z brokułami świetnie, lekki aromacik zostawia, bardzo bardzo fajnie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz