niedziela, 25 stycznia 2015

Makaronowy duet: Tagliatelle w sosie śmietanowym ze szpinakiem & Zapiekane muszle z pieczarkami w sosie pomidorowym

Kiedyś zachciało mi się tych muszli. Zobaczyłam w sklepie i pomyślałam, że w sumie nigdy takiego wielkiego makaronu nie jadłam, a gdzieś tam mi się jakiś przepis pałętał w moim segregatorze... Odkąd jestem w Anglii w końcu próbuję rzeczy których nigdy wcześniej nie jadłam, to i na muszle przyszła pora :)
 Także muszle z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym... Mnie bardzo smakowały, chłop mój wytknął oczywisty brak mięsa, bo jakże to tak chłopu mięsożernemu na obiad dać bez mięsa... Ale zjadł i smakowało :)


Składniki na 4 porcje:
(1 porcja 275 kcal)
  • makaron muszle 16 szt
  • pieczarki 300 g
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • przecier pomidorowy 300 ml
  • cebula 1 mała
  • masło 1 łyżka
  • olej/oliwa 1 łyżka
  • czosnek 1,2 ząbki
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 150 g sera żółtego tartego wedle upodobań lub sera feta również wedle upodobań ;) 
Pieczarki siekamy drobno i smażymy na maśle. Studzimy je i odlewamy nadmiar wody, mieszamy z roztartym serem feta (w przypadku sera żółtego posypujemy głównie z wierzchu, ale do farszu również można odrobinę dodać) i posiekaną natką. Przyprawiamy nasz farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na oliwie, wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy sos do naczynia żaroodpornego.

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą. Muszle napełniamy ostrożnie farszem, układamy na sosie pomidorowym, wszystko posypujemy resztą sera. Zapiekamy ok 20 min w temperaturze 180 st. C.


Teraz kolej na Tagliatelle w sosie śmietanowym ze szpinakiem, jako że jesteśmy wielkimi entuzjastami szpinaku postanowiłam przygotować go w innej odsłonie niż standardowo.

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g świeżych liści młodego szpinaku
  • 4 porcje makaronu tagliatelle 
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g sera pleśniowego gorgonzola (lub zwykłego brie - jak użyłam brie bo mój chłop nie dzierży gorgonzoli)
  • pieprz i sól
Płuczemy szpinak pod bieżącą wodą, blanszujemy w garnku z wrzącą wodą ok 1 min. Przelewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą. Odciskamy nadmiar wody.

W dużym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, ma być al dente.

Boczek kroimy w paski lub drobną kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy ok 2 min. Wlewamy śmietaną, wrzucamy pokruszone kawałki sera. Gotujemy na małym ogniu 3-5 min, aż ser całkowicie się rozpuści w śmietanie. Na koniec dodajemy odsączone liście szpinaku i doprawiamy solą i pieprzem. 

Gotowy makaron odcedzamy i wsadzamy do gorącego sosu, mieszamy i podajemy gorące i jemy parząc sobie dziób :) nie no joke, nie parzymy sobie dzioba ale zimny sos śmietanowy z serem pleśniowym grzęźnie w gardle więc ju noł...  ^^


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz