piątek, 6 marca 2015

Pudding z nasion Chia & zupa krem z brokułów, szpinaku i quinoa

Dziś dwa ciekawe przepisy. Ciekawe bo w jednym poście zamieszczam przepisy z super roślinką, która uprawiana była już tysiące lat temu przez starożytne cywilizacje. Mowa o Aztekach i Inkach i o nasionach Chia i Quinoa. Ja się rozpisywać za wiele tutaj nie będę, po prostu podlinkuję moją notkę na ten temat na blogu Dietetyczne dewiacje.

Pudding z nasion Chia z owocami
 Składniki na dwie duże porcje:

  • 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego (u mnie ryżowe o smaku waniliowym)
  • 200 ml mleka kokosowego (jak chcecie możecie zrobić jednolicie z jednego rodzaju mleka)
  • 8 dużych łyżek nasion chia
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 średnie banany
  • 2 wąskie paski świeżego ananasa (150g)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina startego świeżego kokosu
  • dwie łyżki suszonych jagód goji
  • dwie łyżeczki miodu
Do słoika (lub innego naczynia, ja wybrałam słoik bo można zakręcić i wstrząsnąć) wlewamy nasze mleka i wsypujemy nasiona chia i płatki owsiane. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na min 20 min do lodówki. W innych przepisach podają żeby wstawić na noc, ale wystarczy dosłownie niecałe pół godziny i chia wytworzą galaretkę. Wstawiłam kiedyś na noc i zrobiła się gruda, której nie mogłam rozbić dlatego teraz wstawiam na pół godzinki do lodówki i co jakiś czas mieszam i wstrząsam słoik, żeby grud uniknąć. Po tych 20-30 min powinna się wytworzyć miła galaretka. Ową galaretkę przekładam do miseczek. Na wierzch układamy ananasa i banany pocięte w plastry. Posypujemy jagodami goji, trzemy kokos, posypujemy cynamonem i polewamy miodem. Mieszamy wszystko i wcinamy jak dziki :)








Zupa krem z brokułów i szpinaku z quinoa i serem
Składniki na ok 6 porcji:

  • 1 średni brokuł (ok 400 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula drobno poszatkowana
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szkl quinoa, przepłukanej
  • 1 spory ziemniak, pocięty w kostkę
  • pół paczki świeżego szpinaku (paczka ma bodajże 200 g)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ok. 1,5l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 3/4 szkl tartego sera cheddar 
  • Odrobina ziaren słonecznika i pestek dyni do dekoracji
  • Śmietanka bądź jogurt do zabielenia na talerzu
  • grzanki lub pełnoziarniste tosty do podania
Zaczynamy od ugotowania wywaru, wedle uznania na mięsie lub warzywach. Do gotowego wywaru wrzucamy brokuła podzielonego na małe różyczki,ziemniaka pociętego w kosteczkę oraz quinoa i gotujemy ok 30 min na małym ogniu. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulkę z czosnkiem i listki szpinaku, następnie dorzucamy to wszystko do zupy. Dodajemy przyprawy i tahini, gotujemy jeszcze chwilkę. Zupę zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładki krem. Do jeszcze ciepłego kremu wrzucamy tarty ser, mieszamy aż się rozpuści. Podajemy z łyżką śmietanki i tostem z chleba pełnoziarnistego, można również przybrać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz