poniedziałek, 20 października 2014

Duet zup: Minestrone & Paprykowa z fasolą i pesto

Dziś dwie zupy, bardzo pożywne, mocno warzywne i mało kaloryczne (jedna porcja ok 250 ml ma ok 200 kcal), a przede wszystkim łatwe do wykonania.
Zaczniemy od Minestrone ("Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii." - czyli taka zupa "na winie" czyli co się nawinie to wrzucamy do gara), zupy z toną warzyw, które możemy dobrać wedle upodobań, spore pole do popisu i eksperymentów, wszystko zależy od ciebie i twej imaginacji :)


Przedstawiam przepis na zupę Minestrone, którą zrobiłam tym razem (bo w sumie za każdym razem robię troszkę inną).


Minestrone

Składniki na duży gar ok 3,5l :

  • 3,4 żeberka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • cebulka opalona na palniku
  • kawałek selera korzenia

  • 300 g brukselki
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1 por
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 150 g ulubionej mieszanki warzyw (ja wybrałam z kalafiorem, 
  • brokułem, marchewką i groszkiem)
  • 80-100 g kaszy jęczmiennej perłowej, tak zwanego "pęczaku" lub innej kaszy którą lubicie

  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • przyprawy do smaku : majeranek, mix ziół, wędzona papryka, kminek, kolendra, garam masala, łyżeczka sosu sojowego...
Nalewamy prawie pełny gar wody, czyli ok 3 L wody (duży gar niezbędny ponieważ składników będzie na prawdę dużo i łatwiej będzie wszystko wymieszać), wrzucamy żeberka, opaloną cebulkę, marchew, pietruszkę (korzeń) i kawałek selera. Gdy zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy ok godzinę, aż mięso się ugotuje a wywar będzie wystarczająco aromatyczny.
Po tej godzinie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z naszego wywaru wszystkie pływające w nim składniki, odkładamy je na talerz, część z nich się jeszcze przyda.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i szklimy przez chwilę pora pokrojonego w plastry.
Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, pęczak, brukselkę, szparagę pociętą na 2 cm kawałki, mieszankę warzyw, pora i poszatkowaną kapustę.
Do zupy możemy dodać wyjęte wcześniej warzywa, wystarczy je przestudzić i pokroić w plasterki.
Zupkę gotujemy na małym ogniu 30-40 min lub do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem i innymi ziołami, które lubimy - ja dodałam wszystkie te zioła i przyprawy, które wypisałam powyżej w liście składników. Pozostaje już tylko posypać natką pietruszki i wcinać bo pycha :)



























Zupa paprykowa z fasolą i pesto
Składniki:
  • czerwona i żółta papryka
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • puszka białej fasoli
  • ok 2 L bulionu mięsno-warzywnego
  • 3 gałązki bazylii lub łyżka suszonej
  • 2 gałązki oregano lub łyżka suszonego
  • 3-4 łyżki zielonego pesto z bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Układamy na blasze, kropimy oliwą, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Paprykę przekładamy do szczelnego pojemnika, odstawiamy na 10 min. Gdy papryki trochę przestygną zdejmujemy z nich skórki i kroimy w cienkie paseczki. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki.
Bazylię i oregano opłukujemy i siekamy / lub mamy gotowe suszone zioła. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy oregano i bazylię, gotujemy 15 min. Do garnka dodajemy osączoną fasolę i gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pesto, mieszamy dokładnie. Nalewamy do miseczek i ozdabiamy listkiem bazylii :)
Pyszna, ciekawa zupka, na pewno ugotuję ją kiedyś ponownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz