Sałatka z czerwoną kapustą i kurczakiem
Składniki na 8 porcji:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 600 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz, bazylia, papryka
- 6 łyżek oliwy
- 2 cukinie
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1/2 kubka mieszanki dzikiego ryżu i basmati
- sos: 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki musztardy
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, lekko solimy. Ugniatamy lekko dłonią by trochę zmiękła. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy w misce na 5 min. Po tym czasie odcedzamy na sicie i zostawiamy do wystudzenia.
Kurczaka oczyszczamy z błon, tłuszczu i innych fuj flaków, które są niepożądane. Kroimy w niedużą kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na 3 łyżkach oliwy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cukinie myjemy, usuwamy gniazda nasienne (jeśli są długie i wąskie nie trzeba tego robić. Cukinie w skórce kroimy na półksiężyce. Posypujemy bazylią, polewamy sosem sojowym i lekko obsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Ostudzone cukinie i kurczaka mieszamy z kapustą.
W kubeczku przygotowujemy sos, polewamy nim naszą sałatkę, a wszystko posypujemy ziarnami sezamu.
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szt. fileta z piersi kurczaka
- 1/2 zielonego ogórka
- suszone pomidory z zalewy oliwnej 4-5 szt.
- 1 duże awokado
- kilka gałązek świeżego koperku
- sok z połowy cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól i pieprz
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą, przekładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wrzątku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Po odsączeniu wsypujemy kaszę do miseczki, dodajemy sól i łyżkę oliwy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 min.
Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie albo dusimy na patelni ok. 5 min.
Ogórek kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy delikatnie pestkę i od razu skrapiamy cytryną żeby nie ściemniało. Wydrążamy awokado łyżką i dzielimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy.
Łączymy wszystkie składniki dressingu i mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Przekładamy do miski wszystkie przygotowane składniki, wlewamy sos i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z pieczonych warzyw, kurczaka i pęczaku
Składniki na 3-4 porcje:
- 3/4 szkl kaszy pęczak
- 3 udźce kurczaka (ja nie miałam i użyłam 2 dużych piersi z kurczaka)
- 2 duże pietruszki
- 2 duże marchewki
- 2 małe czerwone cebulki
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
- sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do temp 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne.
W tym czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i kroimy w słupki lub plasterki. Skrapiamy je oliwą i solimy, mieszamy aby oliwa pokryła warzywa dokładnie z wszystkich stron.
Razem z całymi ząbkami czosnku (nie obieramy go z łupinek) dodajemy je do kurczaka i pieczemy całość przez kolejne 20 min, potem studzimy.
Pęczak gotujemy al dente (ok. 15-20 min) w osolonej wodzie, odcedzamy na sicie, wsypujemy z powrotem do garnka i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce, kasza dojdzie.
Mięso kroimy w kostkę lub paseczki, wkładamy do miski z warzywami i kaszą. Wciskamy miąższ z upieczonego czosnku, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Do sałatki wlewamy sos z soku cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Odstawiamy na 1-2 h, aż składniki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz