wtorek, 27 stycznia 2015

Trio sałatkowe na zimową nudę

Dziś trio sałatek, które wypróbowywałam kilka miesięcy temu. Sałatki jeszcze jakiś czas temu były moją piętą Achillesową, gdyż nie miałam pojęcia co, jak i z czym łączyć żeby była dobra sałatka, nie nudna w dodatku (ileż można jeść mizerię??!). Także żeby zażyć odrobinę świeżości w sałatkowym świecie, testowałam te z różnymi niecodziennymi składnikami i ich konfiguracjami.



 Sałatka z czerwoną kapustą i kurczakiem

Składniki na 8 porcji:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 600 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, bazylia, papryka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cukinie
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1/2 kubka mieszanki dzikiego ryżu i basmati 
  • sos: 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki musztardy
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, lekko solimy. Ugniatamy lekko dłonią by trochę zmiękła. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy w misce na 5 min. Po tym czasie odcedzamy na sicie i zostawiamy do wystudzenia.

Kurczaka oczyszczamy z błon, tłuszczu i innych fuj flaków, które są niepożądane. Kroimy w niedużą kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na 3 łyżkach oliwy.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Cukinie myjemy, usuwamy gniazda nasienne (jeśli są długie i wąskie nie trzeba tego robić. Cukinie w skórce kroimy na półksiężyce. Posypujemy bazylią, polewamy sosem sojowym i lekko obsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Ostudzone cukinie i kurczaka mieszamy z kapustą.

W kubeczku przygotowujemy sos, polewamy nim naszą sałatkę, a wszystko posypujemy ziarnami sezamu.



Sałatka  z kurczakiem, kaszą i awokado


Składniki na 3 porcje:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szt. fileta z piersi kurczaka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • suszone pomidory z zalewy oliwnej 4-5 szt.
  • 1 duże awokado
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól i pieprz

Kaszę przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą, przekładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wrzątku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Po odsączeniu wsypujemy kaszę do miseczki, dodajemy sól i łyżkę oliwy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 min.

Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie albo dusimy na patelni ok. 5 min.
Ogórek kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy delikatnie pestkę i od razu skrapiamy cytryną żeby nie ściemniało. Wydrążamy awokado łyżką i dzielimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy.

Łączymy wszystkie składniki dressingu i mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Przekładamy do miski wszystkie przygotowane składniki, wlewamy sos i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.


 




Sałatka z pieczonych warzyw, kurczaka i pęczaku
Składniki na 3-4 porcje:
  • 3/4 szkl kaszy pęczak
  • 3 udźce kurczaka (ja nie miałam i użyłam 2 dużych piersi z kurczaka)
  • 2 duże pietruszki
  • 2  duże marchewki 
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do temp 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne.
Udźce myjemy i osuszamy, nacieramy solą i oliwą. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 15 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i kroimy w słupki lub plasterki. Skrapiamy je oliwą i solimy, mieszamy aby oliwa pokryła warzywa dokładnie z wszystkich stron.
Razem z całymi ząbkami czosnku (nie obieramy go z łupinek) dodajemy je do kurczaka i pieczemy całość przez kolejne 20 min, potem studzimy.
Pęczak gotujemy al dente (ok. 15-20 min) w osolonej wodzie, odcedzamy na sicie, wsypujemy z powrotem do garnka i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce, kasza dojdzie.
Mięso kroimy w kostkę lub paseczki, wkładamy do miski z warzywami i kaszą. Wciskamy miąższ z upieczonego czosnku, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Do sałatki wlewamy sos z soku cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Odstawiamy na 1-2 h, aż składniki się przegryzą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz