Danie w którym troszkę improwizowałam a troszkę zainspirowałam się przepisem z książki Ewy Chodakowskiej ^^ Można również na skróty, leniwie kupić gotowy sos słodko-kwaśny, dział azjatycki na pewno posiada duży ich wybór, ale polecam wypróbować i choć raz zrobić samemu od podstaw taki sos.
Składniki na 3 porcje:
- jedna duża pierś kurczaka lub dwie małe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek na marynatę
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- ok 200 g świeżego ananasa (można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
- jedna średnia marchewka
- dwie łodyżki selera naciowego z listkami
- pół żółtej papryki i pół czerwonej papryki
- pół dużej cebuli/ jedna mała
- pół łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili lub curry
- sól morska, pieprz
- 6-7 łyżek brązowego ryżu (ja użyłam mój mix basmati-dziki)
- sałatka: dwie małe garstki jakiejś mieszanki sałat, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól morska, pieprz, pół szklanki ugotowanej fasoli black-eyed i czarnej
- jak się komuś nie chce samemu robić sosu to można kupić na dziale azjatyckim jakiegoś gotowca, tylko go sobie doprawić i dodać te wszystkie pyszności, które wypisałam powyżej
Oliwę z oliwek utrzeć z rozgniecionym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso umyć i natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy nasze mięso pocięte na mniejsze kawałki, takie na kęs. Dusimy dopóki w mięsie nie zamkną się wszystkie pory (aż z różowego nie zrobi się białe), potem dodajemy cebulkę drobno posiekaną i chwilę dusimy, co jakiś czas mieszając. Marchewkę i papryki kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy na patelnię, podlewamy małą ilością wody i dusimy chwilę pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy seler pocięty w talarki, ananasa pociętego na mniejsze kawałki oraz ocet balsamiczny, musztardę, curry/chili, kurkumę i sól. Gotujemy pod przykryciem przez 20 min często mieszając. W razie potrzeby można podlać wodą.
Kiedy ugotowany sos lekko przestygnie, dodać miód i wymieszać. Podawać z ryżem i sałatką.
Sałatka: Sałaty myjemy i targamy na mniejsze kawałki. Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą morską, pieprzem i fasolą, dokładnie wszystko mieszamy razem z sałatą.
Wydaje się skomplikowane i trudne ale to pozory. Jest łatwe i pyszne, a sałatka fajnie kontrastuje smakowo z resztą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz