Przedstawiam przepis na baaardzo pyszną zupę, kojarzy mi się trochę z krupnikiem, tylko w zamian kaszy mamy tutaj soczewicę.
Składniki:
- 300 g żeberek wieprzowych - 1 udko z kurczaka - 1 łyżeczka soli - 2 liście laurowe - 3,4 ziarnka ziela angielskiego - pieprz - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1 por - 1 cebula - 4 gałązki natki pietruszki - kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę - 200 g czerwonej soczewicy - zioła: majeranek, kolendra, oregano, kminek, tymianek - 150 ml passaty pomidorowej lub przecieru lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Żeberka i kurczaka opłukać. Żeberka podzielić na porcję z pojedynczym żebrem. Mięso włożyć do większego garnka, zalać wodą, zagotować, zszumować (najlepiej pozbywa się pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około 1 h na małym ogniu.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Marchewkę, pietruszkę i selera opłukać i obrać. Do zupy wrzucamy wszystkie te warzywa oraz dolną połowę pora (górna połowa pocięta w talarki trafi do zupy później). Cebulkę obrać, położyć na palniku i opalać przez ok 1-3 min. Włożyć opaloną cebulę do zupy. Dodać natkę pietruszki. Zupę gotować przez kolejną godzinę na małym ogniu, pod minimalnie uchyloną pokrywką. Wyciągnąć z zupy mięso oraz warzywa, gdy mięso wystygnie ładniejsze kawałki wrzucić z powrotem do zupy. Gdy warzywa wystygną zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i również wrzucić do zupy (prócz dolnej połówki pora i cebuli - to ląduje w koszu).
Soczewicę opłukać na sicie, najlepiej kilkakrotnie. Ziemniaki obrać, opłukać i pokrojone w kostkę dodać do zupy razem z soczewicą i talarkami z pora. Dodać wszystkie zioła i gotować na małym ogniu 20 min, do miękkości ziemniaków. Dodać passatę/przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 min, dosolić dopieprzyć do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz